Autor: SISUTURUNDUS • 8. mai 2024

Mikroettevõte vs väikeettevõte: Kuidas valida?

https://unsplash.com
Mikro- ja väikeettevõtte mõistete määratlemine

Mikroettevõtte tunnused

Mikroettevõte on ettevõte, millel on kuni 10 töötajat ja mille aastakäive või bilansimaht ei ületa vastavalt 2 miljonit eurot. Mikroettevõte on seega väikeettevõttest veelgi väiksem. Mikroettevõtte loomine on Eestis populaarne, sest see on lihtne ja odav. Mikroettevõte sobib hästi alustavale ettevõtjale, kes soovib katsetada oma ideed turul.

Mikroettevõttel on piiratud ressursid, seega peab ta olema väga nutikas ja leidlik, et konkureerida teiste ettevõtetega. Mikroettevõtetele on sageli oluline, et nad saaksid oma kulud madalal hoida. Seetõttu on mikroettevõtetele tihti kasulikud erinevad maksusoodustused.

Väikeettevõtte tunnused

Väikeettevõte on ettevõte, millel on kuni 50 töötajat ja mille aastakäive või bilansimaht ei ületa vastavalt 10 miljonit eurot. Väikeettevõte on seega suurem kui mikroettevõte, kuid väiksem kui keskmise suurusega ettevõte.

Väikeettevõttel on rohkem ressursse kui mikroettevõttel, seega on tal rohkem võimalusi kasvada ja areneda. Väikeettevõtetele on sageli oluline, et nad saaksid oma konkurentsieeliseid säilitada, seega peavad nad olema väga paindlikud ja kohanemisvõimelised.

Väikeettevõttel on sageli mitu osanikku, kellel on ettevõttes osalus. Osanikud võivad olla ka ettevõtte juhid ja töötajad. Väikeettevõtte omakapital on sageli väiksem kui keskmise suurusega ettevõttel, seega on oluline, et väikeettevõte suudaks oma rahaasju hästi korraldada.

Mikro- ja väikeettevõtte erinevused ja valiku tegemine

Ettevõtte suuruse mõju majandustegevusele

Eesti ettevõtete seas on kõige levinumad ettevõtlusvormid osaühing (OÜ), füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) ja aktsiaselts (AS). Ettevõtted liigitatakse ka suuruse järgi: mikroettevõte, väikeettevõte, keskmise suurusega ettevõte ja suurettevõte.

Mikro- ja väikeettevõtete erinevused on määratletud nende suuruse järgi. Mikroettevõtted on tavaliselt väga väikesed ettevõtted, mis moodustavad suure osa Eesti ettevõtlusest. Väikeettevõtted on veidi suuremad, kuid endiselt väga olulised majandussektoris. Mikro- ja väikeettevõtted erinevad ka oma tegevuse ulatuse, konkurentsivõime, innovatsiooni ja tööhõive poolest.

Kuidas valida ettevõtte tüüpi?

Ettevõtte tüübi valimine sõltub paljudest teguritest, sealhulgas ettevõtte eesmärkidest, töötajate arvust, müügitulust, juhatuse liikmete arvust ja paljust muust. Mikroettevõte sobib hästi neile, kes soovivad alustada oma äri, kuid kellel pole suurt kapitali. Väikeettevõte sobib hästi neile, kes soovivad laiendada oma äri ja suurendada kasumit.

Mikro- ja väikeettevõtjatele on oluline ka hind, sest nad peavad suutma konkureerida suuremate ettevõtetega. Seetõttu on oluline, et ettevõte oleks konkurentsivõimeline ja suudaks pakkuda oma klientidele parimat võimalikku teenust.

Juriidilised ja raamatupidamisnõuded

Mikroettevõtted ja väikeettevõtted peavad täitma erinevaid juriidilisi ja raamatupidamise nõudeid vastavalt nende suurusele. Kui ettevõtte bilansimahu kogumaht ei ületa kahte miljonit eurot, siis kvalifitseerub ettevõte mikroettevõtteks. Kui ettevõtte bilansimahu kogumaht ei ületa nelja miljonit eurot ja aasta käive ei ületa kahtteist miljonit eurot, siis kvalifitseerub ettevõte väikeettevõtteks.

Mikroettevõtted ja väikeettevõtted peavad esitama majandusaasta aruande ja bilansi. Mikroettevõtted peavad esitama majandusaasta aruande, kus on kirjas informatsioon, mis on seaduses otseselt nõutud. Väikeettevõtted peavad esitama majandusaasta aruande, mis annab asjakohase ja tõepärase ülevaate nende finantsolukorrast, mida on kolmandal isikul võimalik kasutada oma majandusotsuste tegemisel.

Lisaks peavad ettevõtted järgima raamatupidamise seadust ning registreerima end äriregistris. Ettevõtted peavad tagama, et nende raamatupidamine vastaks kohalikele ja rahvusvahelistele standarditele. Raamatupidamisteenuseid võib pakkuda ainult vastava kvalifikatsiooniga raamatupidaja või ettevõte.

Mikroettevõtted ja väikeettevõtted peavad järgima ka riigiabi eeskirju, mis on kehtestatud Euroopa Komisjoni poolt. Ettevõtted peavad tagama, et nende tegevus vastab kehtivatele õigusaktidele ning ettevõtluskeskkond on uuendusmeelne ja ettevõtlik. Lisaks peavad ettevõtted tagama majanduskasvu ning järgima kohalikke ja rahvusvahelisi teadustegevuse standardeid.

Kokkuvõttes peavad mikroettevõtted ja väikeettevõtted täitma erinevaid juriidilisi ja raamatupidamisnõudeid vastavalt nende suurusele. Ettevõtjad peaksid hoolikalt uurima nende kohustusi ning tagama, et nende raamatupidamine vastab kohalikele ja rahvusvahelistele standarditele.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077