Autor: Digitaalne Turundus • 13. märts 2024

Võlgade sissenõudmine - kas tegeleda ise või kasutada inkassoteenust?

Võlgade sissenõudmine on protsess, mis võib tunduda keerukas ja aeganõudev, kuid on paraku hädavajalik. See artikkel annab ülevaate võlgnevuste tekkimise ja sissenõudmise protsessist.

Võlgnevuse tekkimine

Võlgnevus tekib siis, kui klient või partner ei täida oma maksekohustusi ettenähtud tähtajaks. See võib olla tingitud mitmesugustest põhjustest, alates unustamisest kuni rahaliste raskusteni. Oluline on mõista, et võlgnevuste ennetamine algab juba enne tehingu sõlmimist, läbi selgete maksetingimuste ja -tähtaegade kokkuleppimise.

Sissenõudmise protsess

Võlgade sissenõudmise protsess algab tavaliselt meeldetuletustega, mis on sõbralikud, kuid samas kindlameelsed. Seejärel võib järgneda intensiivsem suhtlus, sealhulgas telefonikõned või isegi kohtuväline kokkuleppe katse. Kui need sammud ei too tulemust, võib ettevõte pöörduda inkassoteenuse või kohtu poole.

Meeldetuletused

Esimese sammuna saadetakse võlgnikule meeldetuletus või meeldetuletused. Need on kirjalikud teated, mis tuletavad meelde võlgnevuse olemasolu ja paluvad selle tasumist.

Intensiivsem suhtlus

Kui meeldetuletustele ei reageerita, muutub suhtlus intensiivsemaks. See võib hõlmata sagedasemaid telefonikõnesid või isegi isiklikke kohtumisi, eesmärgiga jõuda kokkuleppele võlgnevuse tasumise osas.

Kohtuväline kokkulepe

Enne kohtusse pöördumist võib ettevõte püüda jõuda kohtuvälisele kokkuleppele, mis võib hõlmata maksegraafiku koostamist või võla osalist allahindlust.

Inkasso ja kohtumenetlus

Kui kõik eelnevad sammud ebaõnnestuvad, võib ettevõte kasutada inkasso abi või pöörduda kohtusse. Selliste ürituste korraldamine on viimane abinõu, on see mõnikord vajalik, et tagada ettevõtte finantsstabiilsus.

Inkassomenetluse algatamine

Inkassomenetlus on võlgnikule selge märk, et võla tasumisega viivitamine on jõudnud järgmisesse etappi. Kui ettevõte märkab võlgnevuse tekkimist, on tal võimalus pöörduda inkassoteenuseid pakkuvate ettevõtete poole ning võtta ette nõude loovutamine. Seejärel võtab inkassofirma võlanõude sissenõudmise oma õlule.

Inkassofirma poolt saadetavad korduvad meeldetuletused ei ole lihtsalt tüütud kirjad, vaid need võivad kaasa tuua lisakulusid võlgnikule, kuna iga meeldetuletus on võimalik muuta tasuliseks teenuseks, mille kulud lisanduvad olemasolevale võlgnevusele.

Maksehäireregistri kasutuselevõtt on samuti oluline samm võlgnevuse menetlemisel. Kui võlgnik ei reageeri maksetähtaja pikendamisele ega meeldetuletustele, registreeritakse võlgnevus maksehäireregistris. See teave on avalikult kättesaadav pankadele ja teistele teenusepakkujatele, mõjutades võlgniku edasist krediidivõimekust ja võimalusi teenuste kasutamiseks. Selline praktika suurendab võlgnike motivatsiooni võlgnevusi lahendada, et vältida oma finantsvõimekuse langust.

Lisaks pakub maksegraafiku sõlmimine võlgnikule võimalust võla tasumiseks paindlikumal viisil. Kui võlgnik ei suuda võlga ühekordse maksega tasuda, luuakse maksegraafik, mis võimaldab võlga tasuda osadena. See on oluline samm probleemide lahendamisel, pakkudes võlgnikule realistlikku võimalust oma finantskohustustest vabaneda.

Kui kõik eelnevad sammud ei vii lahenduseni, võib inkassofirma viia nõude kohtusse. Kohtumenetlus toob kaasa täiendavad kulud võlgnikule, sealhulgas menetluskulud. Kohtuotsuse alusel peab võlgnik tasuma kogu võlasumma korraga või sõlmima kohtuliku kompromissi maksete graafiku alusel.

Täitemenetlus on viimane etapp, kui kohtumenetluses ei jõuta kokkuleppele. See hõlmab kohtutäituri kaasamist, kes on õigustatud arestima võlgniku vara, sh pangakontod ja sissetulekud, et tagada võlanõude täitmine. Täitemenetluse tasud lisanduvad võlgniku kanda, suurendades seeläbi võlgnevuse kogusummat. See protsess on näide sellest, kui oluline on võlgnevuste õigeaegne lahendamine, et vältida võlanõuete eskaleerumist veelgi tõsisemateks finantskoormusteks.

Kas nõuda ise või kasutada inkassoteenust?

Võlgade sissenõudmine kujutab endast tihti keerulist dilemmat: kas püüda võlga sisse nõuda iseseisvalt või pöörduda professionaalse inkassoteenuse poole? Iseseisev võlgade sissenõudmine võib tunduda kuluefektiivse valikuna, kuid see nõuab aega, teadmisi ja sageli ka õigusnõustamist, eriti keerukamate juhtumite puhul. Lisaks võib isikliku lähenemise tõttu tekkida stress ja suhted võlgnikuga võivad halveneda, mis võib takistada edasist koostööd.

Teisest küljest pakuvad GS Core inkassoteenused spetsialiseeritud oskusteavet ja ressursse võlgade efektiivseks sissenõudmiseks, minimeerides ettevõtte halduskoormust ja potentsiaalset konflikti võlgnikuga. Inkassofirmad kasutavad erinevaid lähenemisi, alates meeldetuletustest kuni kohtumenetluseni, tagades seeläbi suurema tõenäosuse võla kättesaamiseks. Seega, kuigi inkassoteenuse kasutamine toob kaasa lisakulud, võib see pikemas perspektiivis osutuda kulutõhusamaks ja vähem koormavaks lahenduseks, võimaldades ettevõtetel keskenduda oma põhitegevusele ilma võlasissenõudmisega seotud stressita.

GS Core on üheks lahenduseks

GS Core on Rootsi finantsholding Marginalen AB gruppi kuuluv krediidijuhtimisettevõte, mis pakub võlgnike kohustuste ülevõtmist. GS Core töötab Baltikumis, pakkudes teenuseid Lätis, Leedus ja Eestis​.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077