Autor: Eveliis Vaaks • 23. juuli 2024

Merit Tarkvara finantsjuht: raamatupidajad kardavad tülitada ettevõtte juhte automatiseerimissoovidega

Merit Tarkvara toodab Eesti kõige populaarsemaid raamatupidamisprogramme Merit Aktiva ja Merit Palk, mis täna arvestab Eestis palka igale neljandale erasektori töötajale. Merit Tarkvara finantsjuhi Annika Traksiga sõnul on ettevõtte edu taga pühendumine oma toodete täiustamisele ja kasutajamugavuse suurendamisele.
Foto: JAKE FARRA

„Oleme teinud palju tööd selle nimel, et kasutajate vajadusi mõista ja neile operatiivselt vastata,“ rääkis ta. Lisaks pakub Merit Tarkvara Traksi sõnul vaikimisi kontoplaane ja muid seadistusi, mis lihtsustavad tarkvara kasutuselevõttu. „See tähendab seda, et ka vähem kogenud kasutajad saavad süsteemi kiiresti ja efektiivselt kasutada ilma, et peaksid ise kõike nullist seadistama.“

Paljud ei kasuta võimalusi täies mahus

Traksi sõnul on Merit Tarkvara loonud tehnilisi lahendusi, mis võimaldavad kasutajatel tõhusamalt ja mugavamalt töötada. Näiteks võimaldab raamatupidamisprogramm arveid saata e-arvetena, mis tähendab seda, et arve koostatakse ning see liigub vaid ühe klikiga kliendi andmebaasi. Kuid vaatamata nendele uuendustele, on mitmeid kasutajad, kes ei kasuta neid võimalusi täies mahus.

Ta usub, et üheks põhjuseks võib olla raamatupidajate soov mitte tülitada ettevõtte juhte automatiseerimisprotsessidega, olgugi, et uuendustega kaasaminek teeks ettevõttesisesed protsessid palju lihtsamaks. „Otseühenduse loomine pankadega ja maksekorralduste automatiseerimine võib tunduda keeruline ja nõuda juhtkonna otsest sekkumist, kuid tegelikult pikas plaanis tasuvad taolised muudatused ja uuendused alati ära,“ ütles ta.

Traks rõhutas, et ka koostöö teiste tarkvaralahendustega võiks olla laiem ja sujuvam. „Merit Tarkvara on avatud liidestustele ja koostööle, kuid näeme, et paljud ettevõtted ei kasuta veel kõiki olemasolevaid integratsioonivõimalusi. Näeme, et nii mõnigi ettevõte ja juht on muutuste suhtes ettevaatlikud ja eelistavad oma tavapäraseid meetodeid,“ rääkis ta.

Meriti otsib kasvupotentsiaali Poolas

Traks rääkis, et ettevõtte finantsstrateegia hõlmab pikaajalist planeerimist ja pidevat kohandamist vastavalt tegelikule olukorrale. Kuigi konkreetseid plaane paika ei panda, on suuremad sihid siiski silme ees ja vajadusel tehakse strateegilisi otsuseid, et neid saavutada. Hetkel ei ole ettevõttel plaanis suuri uusi investeeringuid, kuid ollakse valmis spontaanseteks otsusteks, kui tekib uusi võimalusi.

Rääkides finantsväljakutsetest, mainis Traks, et üheks suurimaks on hetkel Poola turu arendamine. „Investeerime märkimisväärselt Poola turul kanna kinnitamisse: eesmärk on kasvatada sealset turuosa ja saavutada kasumlikkus. Näeme selles turus suurt kasvupotentsiaali,“ tõdes ta.

Rääkides finantsjuhtimisest Meritis ütleb Traks, et keskendub hetkel kulude ja tulude juhtimisele ning ajaplaneerimisele. Kuna tema töö hõlmab palju erinevaid aspekte, on tõhus ajaplaneerimine kriitilise tähtsusega, et kõik vajalikud ülesanded saaksid tehtud.

Traksi sõnul on tema töö juures kõige nauditavam see, et ta saab olla osa meeskonnast, mis aitab ettevõttel edasi areneda. Väljakutsete osas tõi ta esile tehnoloogiliste uuenduste juurutamise keerukuse. Näiteks visuaalsete juhtimistöölaudade kasutuselevõtt nõuab partnerite kaasamist ja ettevõtte huvide esikohale seadmist.

Traks leiab, et hea finantsjuht peab olema võimeline nägema suuremat pilti nii ettevõtte kui ka globaalses kontekstis ning oskab erinevaid infokilde kokku panna, et langetada strateegilisi otsuseid. Samuti peab finantsjuht olema valmis pidevalt kohandama oma plaane vastavalt muutuvale majandusolukorrale.

Tiimi koostöö sujumise saladus peitub tema hinnangul õigetes inimestes, kes on pühendunud ettevõtte eesmärkide saavutamisele. „Merit Tarkvara on loonud töökeskkonna, kus kõik teevad koostööd ja toetavad üksteist, et saavutada parimad tulemused,“ rääkis ta.

Kogemus Meritiga eri rollide näol

Traks on töötanud AS Merit Tarkvaras püsivalt juba kümme aastat. Enne seda tegeles ta raamatupidamisega ning puutus Merit programmidega kliendina kokku ka varasemates rollides. „Usun, et tõik, et olen olnud ka meie tarkvara kasutaja, annab mulle unikaalse vaatenurga ning eelise,“ rääkis ta.

Kuigi Traksi töö finantsjuhina on nõudlik, leiab ta aega ka pere ja hobide jaoks. Ta rõhutab, et pere ja karjääri ühildamine on küll keeruline, kuid võimalik. Ta on tänulik oma abikaasale ja tütardele, kes toetavad teda nii koduses elus kui ka karjääriambitsioonides.

Töömõtetest eemale lülitamiseks naudib Traks rahvatantsu, millest ta on hetkel küll võtnud aastase pausi. „Olen rahvatantsu praegu asendanud ema ja beebi tantsutundidega ning olen koos oma beebiga esinenud ka Tartu võimlemispeol,“ rääkis Traks oma elust väljaspool Merit Tarkvara.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077