Autor: Villu Zirnask • 25. juuli 2024

Kas nad teavad, mida kasumi maksustamine täpselt tähendab? Eriti silmiavav lugemine alla 50-aastatele

Uue valitsuse esimesed tööpäevad on näidanud, et selle moodustanud poliitikud ega ka rahandusministeeriumi või maksuameti töötajad ei oska veel öelda, kuidas täpselt sisustatakse koalitsioonilepingu lause julgeolekumaksu ühest osast: „2% ettevõtete kasumilt alates 01.01.2026“. Finantsuudised.ee tuleb appi ja annab mõned viited, mis ettevõtteid võib ees oodata, kui see maks tõesti teoks saab.

Mõningane ettekujutus, mis ettevõtteid seoses tulumaksuga ees ootab, on neil Eesti inimestel, kes puutusid 1990ndatel finantsjuhtimise, raamatupidamise ja maksundusega lähedalt kokku – see on siis 50ndates eluaastates ja vanematel inimestel. Peaaegu kõigil teistel on ettevõtte jaotamata kasumilt võetavast maksust ainult ähmane ettekujutus. Tihti tundub, et ka ülemäära idealistlik ettekujutus. Idealistlik selles mõttes, et selle maksu rakendamine ja kogumine arvatakse olevat lihtsam kui see tegelikult on ja maksulaekumisi oodatakse rohkem kui tõenäoliselt tegelikult hakkab laekuma.

Liitu Finantsuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Villu ZirnaskFinantsuudised.ee toimetajaTel: 50 79 827
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 667 0077